Raszyd
Dołączył: 16 Paź 2007
Posty: 224
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Skąd: Reichshof
|
Wysłany: Pią 17:19, 08 Lut 2008 Temat postu: BIOLOGIA - 28-07.02.2008 |
|
|
Temat: Podstawy inżynierii genetycznej i jej zastosowanie. 28.01.2008
INŻYNIERIA GENETYCZNA to manipulacje genetyczne polegające na wprowadzeniu do komórki biorcy dokładnie określonego fragmentu DNA (nowego genu) w celu uzyskania trwałej dziedzicznej zmiany jego właściwości.
Do wycinania określonego fragmentu DNA służą ENZYMY RESTRYKCYJNE (RESTRYKTAZY). Rozponają one odcinek DNA o długości 4-8 par nukleotydów (zwykle 6 par). Odcinki te mają palingromowy charakter.
>>mały rysuneczek<<
Enzymy restrykcyjne jeśli przetną gen wzdłuż osi symetrii to powstaną tzw. "TEMPE KOŃCE" (zjawisko niepożadane). "LEPKIE KOŃCE" są to odcinki jednoniciowe, komplementarne d siebie. Sekwencja czytana od końca jest identyczna. "Lepkie końce" umożliwiają przyłączenie wyciętego fragmentu DNA do jego nośnika. Nośniki nwych genów stosowane w inżynierii gentycznej nazywane są WEKTORAMI. Mogą nimi być: plazmidy (mała kolista cząsteczka DNA z własnym systemem regulacji ekspresji genów), wirusy, sztuczne chromosomy bakteryjne i drożdżowe. Przed wprowadzeniem nowego genu wraz z nośnikiem do komórki biorcy musi ona być poddana różnym zaiegom, uzależnionym od rodzaju komórki biorcy i rodzaju użytego wektora, np.: kąpiel w CaCl2, usunięcie ściany komórki lub tylko jej uszkodzenie.
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA OBOWIĄZUJĄCE W INŻYNIERII GENETYCZNEJ:
*nie wolno wprowadzać genów oporności na antybiotyki do bakterii chorobotwórczych
*nie wolno wprowadzać genów na toksyny do bakterii stanowiących naszą naturalną florę bakteryjną
*prowadzenie eksperymentów głównie na bakteriach żyjących w warunkach laboratoryjnych.
Temat: Biotechnologia - rodzaje i zastosowanie. 07.02.2008
BIOTECHNOLOGIA - dziedzina nauki zajmująca się świadomym wykorzystywaniem potencjału biologicznego żywych organizmów do przemysłowej produkcji pożadanych przez człowieka dóbr. Metody z zakresu biotechnologii są wykorzystywane od tysięcy lat, np.: do produkcji piwa, wina, chleba, jogurtu, sera. Biotechnologia znajduje także zastosowanie w górnictwie, recyklingu, produkcji broni biologicznej, antybiotyków oraz roślin i zwierząt transgenicznych.
PODZIAŁ BIOTECHNOLOGII:
A) TRADYCYJNA (stosuje naturalne enzymy lub organizmy nie zawierające obcego materiały genetycznego)
B) NOWOCZESNA stosuje organizmy, enzymy i białka zmodyfikowane genetycznie; rozwija się w oparciu o odkrycia wielu nauk biologicznych (genetyka, biochemia, biologia molekularna). Jednocześnie wykorzystuje najnowsze osiągnięcia techniki, medycyny, fizyki i chemii. Dzięki biotechnologii otwierają się przed nami możliwości wykorzystywania nowych źródeł energii, lepszej ochrony przyrody, leczenia chorób i rozwiązania problemu głodu na świecie.
ZASTOSOWANIE BIOTECHNOLOGII TRADYCYJNEJ
*rolnictwo - człowiek odpowiednio krzyżując organizmy o pożądanych przez siebie cechach uzyskiwał korzystne dla siebie rasy. Metodę tę nazywamy doborem sztucznym (zboża, pies).
*w przetworze i konserwacji żywności
-wędzenie
-szczepienie drożdżami (wyrób piwa, wina, chleba).
W XIX wieku odkrycia L. Paster'a zapoczątkowały erę wykorzystywania mikroorganizmów. Poznano proces fermentacji, zrozumiano dlaczego żywność się psuje i nauczono się chronić żywność przed psuciem się.
*w wytwarzaniu antybiotyków
-1929 - opracowanie metody przemysłowego wytwarzania i oczyszczania penicyliny, zastosowaną ją podczas II WŚ
-1944 - streptocyna (na gruźlicę)
Post został pochwalony 0 razy
|
|